Érdemes kerámia kést vennem?
A kerámia kés néhány hátránya:
- Ridegségük miatt könnyen törnek
- Nem szabad csavaró igénybevételnek kitenni
- Csak nagyon drága technikával lehet élezni
- Nem marad meg a mágneses késtartón
Miért veszik mégis a kerámiakéseket?
- 10x tovább tart az éle (ha addig el nem törik)
- Nem tapad hozzá az étel (és a baktériumok)
- Nem rozsdásodik
Szokták mondani, hogy nem lesz tőle „fém íze” az ételnek, de ez szerintem egyszerű marketingfogás.
Ezeknek a késeknek a Zirkónium-dioxid az alapanyaga, ez az anyag keménységben az acél és a gyémánt között van! Véleményem szerint egy acél penge autentikus vágóeszköz, tiszteletet parancsol, a kerámia meg inkább afféle bohóckodás. – Nézzétek el a részrehajlásomat, de késélezésből élek 🙂
Kerámia kés használata
Az alábbi kép jól demonstrálja, hogy hogyan néz ki egy kerámia kés éle szakszerűtlen használat után. Nem egy szép látvány. Természetesen ezzel a késsel továbbra is lehet vágni, de inkább a fűrészelő mozgással leszel eredményes.
Soha ne vágj ilyen késsel porcelántányéron, vagy fémfelületen! Tilos oldalirányú feszegető mozgást végezni, mert a lepattanó darab komoly balesetet okozhat. Nem alkalmasak ezek a kések fagyasztott termékek darabolásához sem.
Belegondolni is rossz, hogy a porcelántányéron a késből lepattanó apró szilánkok étkezéskor könnyen bekerülhetnek a hasadba!
Természetesen ha a használati utasítást betartjuk, a kés élére mindig visszatesszük az élvédőt, nem ejtjük le a konyhakőre, akkor egy hihetetlen sokáig éles konyhai vágóeszközünk lesz.
A kerámia kés szép
A kerámia kés felkapottságának oka nyilvánvalóan egy átlag háziasszony szemében az élességén kívül, hogy a szivárvány színeiben pompázik. Valljuk be, ez a női szíveket könnyen pénztárcanyitogatásra ösztönzi. Meg is lehet ideologizálni, hogy a zöld nyelűt a zöldségekhez használom, a piros nyelűt pedig a húsokhoz… Ez fém késeknél lehet jó gondolat, de mivel a kerámia kés felülete egyáltalán nem porózus, ez inkább csak a vásárlási kényszert próbálja palástolni.
Valóban szépek ezek a kések, bár egy profi szakács valószínűleg szebbnek talál egy japán damaszkolt kést.
Érdekesség
A kerámia kés nem tartalmaz fémet, a biztonsági kapuk detektorait be lehetne csapni. Pontosan ezért a kerámia késekbe gyártáskor mindig kevernek egy kevés fémet. Erről eszembe jut, hogy láttam bambusz késeket, legközelebb ezekről is készül egy írás.
Amennyiben kerámia kést szeretnél éleztetni, vedd fel velünk a kapcsolatot!