A bicska

… vagy zsebkés? Van egyfajta vágóeszköz, amit a legegyszerűbb módon régen a földműves emberek egy törött kaszapengéből és egy bemetszett fanyélből tákoltak össze, ez volt a bugylibicska. Semmilyen rugó nem tartotta a helyén a pengét, ez a bicska mégis igen elterjedten volt fellelhető a szegény emberek zsebében. Búcsúkban is lehetett kapni mini bugylikat, amik inkább […]
Victorinox SwissTool X Plus Ratchet

… vagy zsebkés?

Van egyfajta vágóeszköz, amit a legegyszerűbb módon régen a földműves emberek egy törött kaszapengéből és egy bemetszett fanyélből tákoltak össze, ez volt a bugylibicska. Semmilyen rugó nem tartotta a helyén a pengét, ez a bicska mégis igen elterjedten volt fellelhető a szegény emberek zsebében. Búcsúkban is lehetett kapni mini bugylikat, amik inkább csak „vásárfiának” voltak jók, mint használati eszköznek.

bugyli bicska

És ha már a vásárfiánál tartunk, szabad e kést ajándékozni?

Legtöbben rávágják, NEM, mert elvágja a barátság fonalát.

Van erre egy szokás, meg kell kicsit bökni a megajándékozottat a bicskával, ezzel már megtörtük a varázst… hát ilyenek vagyunk mi, civilizált emberek 🙂

Valamirevaló parasztember nem létezhetett szalonnázó bicska nélkül, ez hosszabb, de keskeny pengéjű zsebkés volt.

Svájci bicska

A többfunkciós kés ötlete 1891-ben pattant ki Karl Elsner fejéből. Nevéhez (illetve közvetve édesanyja nevéhez) fűződik a „Victorinox” márkanév. Eleinte a késpenge mellett csak csavarhúzót, árat és konzervnyitót rejtett a svájcibicska. Ma már mindent IS lehet találni egy többfunkciós bicskában a pendrájvtól a lézermutatóig. Egy 38 funkciós szuperbicska például így néz ki:

Victorinox SwissTool X Plus Ratchet multi bicska

 

Az én kedvenc többfunkciósom egy „Leatherman Skeletool„. Késpengét, kétféle csavarhúzó bitet, fogót és palackbontót (sörnyitót) foglal magába. Nagyjából ennyi nekem elég is.

Leatherman Skeletool

Mindegy, milyen bicskád van, ha élezni kell, hozd hozzánk!

folyt. köv.