A kerámia kés

Érdemes kerámia kést vennem? A kerámia kés néhány hátránya: Ridegségük miatt könnyen törnek Nem szabad csavaró igénybevételnek kitenni Csak nagyon drága technikával lehet élezni Nem marad meg a mágneses késtartón Miért veszik mégis a kerámiakéseket? 10x tovább tart az éle (ha addig el nem törik) Nem tapad hozzá az étel (és a baktériumok) Nem rozsdásodik […]
kerámia kés éle

Érdemes kerámia kést vennem?

A kerámia kés néhány hátránya:

  • Ridegségük miatt könnyen törnek
  • Nem szabad csavaró igénybevételnek kitenni
  • Csak nagyon drága technikával lehet élezni
  • Nem marad meg a mágneses késtartón

Miért veszik mégis a kerámiakéseket?

  • 10x tovább tart az éle (ha addig el nem törik)
  • Nem tapad hozzá az étel (és a baktériumok)
  • Nem rozsdásodik

Szokták mondani, hogy nem lesz tőle „fém íze” az ételnek, de ez szerintem egyszerű marketingfogás.

Ezeknek a késeknek a Zirkónium-dioxid az alapanyaga, ez az anyag keménységben az acél és a gyémánt között van! Véleményem szerint egy acél penge autentikus vágóeszköz, tiszteletet parancsol, a kerámia meg inkább afféle bohóckodás. – Nézzétek el a részrehajlásomat, de késélezésből élek 🙂

Kerámia kés használata

Az alábbi kép jól demonstrálja, hogy hogyan néz ki egy kerámia kés éle szakszerűtlen használat után. Nem egy szép látvány. Természetesen ezzel a késsel továbbra is lehet vágni, de inkább a fűrészelő mozgással leszel eredményes.

Soha ne vágj ilyen késsel porcelántányéron, vagy fémfelületen! Tilos oldalirányú feszegető mozgást végezni, mert a lepattanó darab komoly balesetet okozhat. Nem alkalmasak ezek a kések fagyasztott termékek darabolásához sem.

Belegondolni is rossz, hogy a porcelántányéron a késből lepattanó apró szilánkok étkezéskor könnyen bekerülhetnek a hasadba!

kerámia kés éle

 

Természetesen ha a használati utasítást betartjuk, a kés élére mindig visszatesszük az élvédőt, nem ejtjük le a konyhakőre, akkor egy hihetetlen sokáig éles konyhai vágóeszközünk lesz.

A kerámia kés szép

A kerámia kés felkapottságának oka nyilvánvalóan egy átlag háziasszony szemében az élességén kívül, hogy a szivárvány színeiben pompázik. Valljuk be, ez a női szíveket könnyen pénztárcanyitogatásra ösztönzi. Meg is lehet ideologizálni, hogy a zöld nyelűt a zöldségekhez használom, a piros nyelűt pedig a húsokhoz… Ez fém késeknél lehet jó gondolat, de mivel a kerámia kés felülete egyáltalán nem porózus, ez inkább csak a vásárlási kényszert próbálja palástolni.

Valóban szépek ezek a kések, bár egy profi szakács valószínűleg szebbnek talál egy japán damaszkolt kést.

Érdekesség

A kerámia kés nem tartalmaz fémet, a biztonsági kapuk detektorait be lehetne csapni. Pontosan ezért a kerámia késekbe gyártáskor mindig kevernek egy kevés fémet. Erről eszembe jut, hogy láttam bambusz késeket, legközelebb ezekről is készül egy írás.

Amennyiben kerámia kést szeretnél éleztetni, vedd fel velünk a kapcsolatot!