Konyhai késminimál
Ha éppen kirepültél a „mamahotel”-ből, vagy elcseszted az életed, és úgy döntesz, hogy új lakásba költözöl, ami egyelőre úgy visszhangzik az ürességtől mint Tihany, erre a négy késre azonnal szükséged lesz:
- Kenyérvágókés
- Hámozókés
- Szeletelőkés
- Séfkés
A kenyérvágókés legyen jó hosszú (minimum 20 cm), hogy a nagyobb vekniket is átérje. A penge vastagsága legalább 3mm legyen. Jó hasznát veheted dinnye és sütőtök szeletelésénél is.
Mindenképpen kell hozzá egy fából/bambuszból készült kenyérvágódeszka, olyat válassz, aminek morzsagyűjtője is van.
A hámozókést nem kell bemutatni, alma, krumpli stb hámozásához használhatod, van aki a speciális zőldséghámozókat favorizálja a kés helyett, de egy hámozókés KELL. Rövid pengéje jól irányítható, csumázni, faragni is jó.
A szeletelőkéssel a nyers-vagy sült húsokat, sonkát papírvékony szeletekre vághatod. Fontos, hogy a penge és a nyél tökéletesen hézagmentesen csatlakozzon egymáshoz! A nyélen jó ha van ujjtámasz is. Az alábbi videóról el lehet lesni a mesterek technikáját:
És végül, de nem utolsósorban a Séfkés, vagy szakácskés. Tökéletesnek kell lennie, nem lehet kompromisszumos a vásárlásod. Nemcsak az élesség, a kopásállóság, az acél penge anyaga, de a jó súlyelosztás is nagyon fontos.
A szénacél kések jobban tartják az élüket, viszont rozsdásodhatnak. Ki kell próbálni kézben, csak akkor vegyél webáruházból, ha már pontosan ismered a típust.
A markolat legyen csúszásmentes. A penge érjen a nyél végéig. Bírja a mosogatógépet is. Ha ezeknek a tetejébe még szép is, akkor alig várod majd, hogy valamit vághass vele 🙂
Fotó: Emma Fishman